VU chair on ‘Emotion Regulation’

Sander Koole benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie*

Eerste leerstoel bij de nieuwe faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Sander Koole 140 x 84_tcm108-458284Per 1 juli 2015 is Sander Koole benoemd tot hoogleraar Klinische Psychologie met als opdracht in het bijzonder het onderwerp ‘emotieregulatie’. Deze benoeming is een bevestiging van zijn bijzondere en baanbrekende werk, onder andere als oprichter van het Amsterdam Emotion Regulation Lab.

Het onderzoek van Sander Koole richt zich op de vraag hoe mensen bewust of onbewust hun emoties proberen te controleren. Daarbij onderzoekt hij niet alleen psychologische strategieën zoals positief denken of over je gevoelens praten, maar ook lichamelijke strategieën zoals je lichaamshouding aanpassen, zachte aanraking of een wandeling maken door de natuur.

In 2011 ontving Koole een prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council voor zijn vernieuwende onderzoek naar belichaamde emotieregulatie. Met behulp van deze subsidie richtte Koole het Amsterdam Emotion Regulation Lab op, waar hij met 12 medewerkers onderzoek verricht naar uiteenlopende aspecten van emotieregulatie. “Bijna alle psychologische klachten hebben op de een of andere manier te maken met een verstoorde emotieregulatie”, vertelt Koole. “Door meer inzicht te krijgen in emotieregulatie hopen we mensen beter te kunnen helpen om hun psychologische problemen te overwinnen.”

Loopbaan
Sander Koole behaalde zijn Master (cum laude) aan de Universiteit van Groningen en zijn doctorstitel in Psychologie (cum laude) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2012 is hij werkzaam bij de afdeling Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur van het Amsterdam Emotion Regulation Lab.

 

*Original article is published in VU University website.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.